A Feltámadott mellénk szegődik

Alkalom: 
Húsvéthétfő
Dátum: 
2020. április 13. 10:30
Igehirdető: 
Alapige: 
Lk 24,13-19a
Audio: 

Alapige: Lukács evangéliuma 24,13-19a

"Tanítványai közül ketten aznap egy faluba mentek, amely Jeruzsálemtől hatvanfutamnyira volt, és amelynek Emmaus a neve, és beszélgettek egymással mindarról, ami történt. Miközben egymással beszélgettek és vitáztak, maga Jézus is melléjük szegődött, és együtt ment velük. Látásukat azonban mintha valami akadályozta volna, hogy ne ismerjék fel őt. Ő pedig így szólt hozzájuk: Miről beszélgettek egymással útközben? Erre szomorúan megálltak. Majd megszólalt az egyik, név szerint Kleopás, és ezt mondta neki: Te vagy az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudod, mi történt ott ezekben a napokban? Mi történt? – kérdezte tőlük. Ők így válaszoltak neki: Az, ami a názáreti Jézussal esett..."

Mi történt az elmúlt napokban? – kérdezi a feltámadott Jézus az emmausi két tanítványt, és az Igén keresztül most bennünket is. Mi történik velünk? Hogyan telik, milyen az ünnepünk? Mi minden van bennünk, és mit éltünk át az elmúlt időszakban?

Olyan jó nekünk, hogy a feltámadott Úr Jézus mellénk szegődik, utunkon együtt jön velünk, és felteszi a kérdést: „Mi történt?”, mi pedig elmondhatunk Neki mindent.

A két tanítványnak valami akadályozta a látását, és nem ismerték fel a velük együtt menő személyben Jézust. Így aztán az ő számukra hiába volt ekkor már tény a feltámadás, hiába ment velük a feltámadott Úr, az ő gondolataik sötétek voltak, azokat a halál körüli dolgok sötét leple borította be. Mindaz, ami a názáreti Jézussal történt, – legalábbis ahogy ők tudták. Csalódottság és reménytelenség szőtte át panaszos szavaikat.

Talán mi is könnyen tudunk most ezekhez az érzésekhez kapcsolódni. Nagyon rossz nekünk egyedül ünnepelni, elzárva másoktól, távol szeretteinktől és közösségeinktől. Borzasztó érzés, amikor el kell húzódnunk, és távolságot kell tartanunk azoktól, akiket szeretünk. 

Félelemmel tölt el bennünket a vírus miatti helyzet, mert nem tudjuk, mi is történik velünk, és meddig is tart ez a bezártság. Félelmetes nekünk átélni, hogy a koronavírus átszervezi, felforgatja az életünket. 

Hívő emberként félelmetes nekünk azzal szembesülni, hogy a vírusnak, ennek a láthatatlan hatalomnak sikerült elérnie azt, amit a világtörténelem során eddig még soha egyetlen királynak, sem császárnak, sem háborúnak, sem törvénynek nem sikerült: kiürítette a keresztyén templomokat. Félelmetes számunkra, hogy a legnagyobb erejű ünnepünket, Jézus feltámadását otthonainkba zárva kell ünnepelnünk.

A két tanítvány nem ismerte fel a feltámadott Jézust, pedig végig ott volt mellettük. Nem ismerték fel, ezért aztán számukra csak később érkezett el a húsvét igazi öröme. Majd csak akkor, amikor a kenyér megtöréséről végül mégis felismerték, Jézus pedig eltűnt előlük, majd csak akkor döbbentek rá, hogy mi is történt velük valójában az úton! És ki is mondták: akkor tehát ezért hevült a szívünk, miközben Ő beszélt! És a felismerésnek ezzel az örömével azonnal mentek is vissza Jeruzsálembe. Vissza a többiekhez, a tizenegyhez, akiket egybegyűlve találtak, és kölcsönösen beszámoltak egymásnak mindarról, amit a feltámadott Úrral átéltek.

A feltámadott Jézus ma is kész arra, hogy mellénk szegődjön, útitársunk legyen, ahogyan az emmausi két tanítványnak is. Kész arra, hogy elmondja, megvilágítsa előttünk a valódi helyzetünket. Nemcsak a tényeket, hanem a lényeget, amit most még talán nem látunk; hogy többé ne kelljen egyedül a saját félelmeinkben vergődnünk, hanem láthassuk az életünket, a dolgainkat az Ő szemével, az Ő értelmezése szerint. A feltámadott Úr kész bejönni velünk az otthonunkba, és kész arra, hogy asztalunkhoz telepedjen, és együtt egyen velünk; sőt: kész arra, hogy Ő maga adja nekünk és áldja meg az ételünket és az életünket.

Fogadjuk el az Ő társaságát!

Húsvét ünnepe lassan mögöttünk marad, de engedjük és kérjük, hogy a feltámadott Úr újra meg újra feltegye nekünk a kérdést: Mi történt? Mi történik velünk éppen most?

Fogadjuk el Őt, és legyünk valóban készek az Ő közelségére: Forduljunk egészen Felé, és figyeljünk, hallgassunk Őrá az úton – ebben a mostani helyzetünkben is!

Hírlevél: Igehirdetések

Ha feliratkozik, hetente 1 e-mailt küldünk a hét Igéjével és a legutóbbi igehirdetésekre való hivatkozással.

3 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

A hét igéje:

"Éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség.”   

(Efézusi levél 5,8-9)

Igehirdetések

2020.08.02.
2Móz 33,17-18
2020.07.26.
Jn 15,5a.7-8
2020.07.19.
2Móz 20,2; Mt 22,36-40

Aktuális

Vasárnapi hirdetések a
legutóbbi "Mécses"-en:

Istentisztelet Akarattyán vasárnap 9-kor az Imaházban
Istentisztelet Kenesén vasárnap de. fél 11-kor a Templomban

Kántorkoncert lesz augusztus 9-én, vasárnap 18 órakor a templomban Küronya Veronika, Sipos Csaba és Varga Áron szolgálatával. A belépés ingyenes, adományainkkal az Orgonaalapot támogathatjuk. Szeretettel várjuk a zenekedvelőket!
• A vírushelyzettel kapcsolatban: Az elmúlt időszak lazításai után az illetékesek újra kérnek mindenkit az óvatosságra, a védekezés szabályainak betartására. Ezért mi is újra kérjük a Testvérektől, hogy hozzunk és viseljünk maszkot, igyekezzünk tartani a 1,5 méter távolságot (kivétel egy háztartásban élők), valamint mellőzzük az érintéses köszöntést.
• A református temető kerítésére adománygyűjtést hirdettünk, aki ezt a célt szívesen támogatná, adományát eljuttathatja banki utalással, készpénzes befizetéssel, vagy sárga csekken. Hálásan köszönünk minden eddigi támogatást!
• Isten iránti hálával köszönjük mindenkinek, aki adományával, egyház-fenntartói járulékával támogatja Egyházunk fenntartását! Buzdítunk mindenkit, aki teheti, kapcsolódjon be a közös teherviselésbe! Ha csatlakozni szeretne a támogatók köréhez, az adomány eljuttatásáról itt olvashat bővebben.

 

Tartalom megosztás

Feliratkozás Tartalom megosztás csatornájára