Gyúrjatok rá!

Alkalom: 
Konfirmáció vasárnapja
Dátum: 
2010. május 16. 10:30
Igehirdető: 
Alapige: 
Ef 6,10-13
Audio: 

Alapige: Efézusi levél 6,10-13

„Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.”

Kedves Konfirmáló Fiatalok!

Ezzel az igével elsősorban benneteket akar megszólítani Isten a mai ünnepen. Érthetitek akár úgy is, hogy a hitoktatási tanév vége felé egy szép hittanos záró feladatot ad nektek, amikor ezt mondja: „Erősödjetek meg az Úrban!”

Kell nekünk erősödni? Hát persze! Ez talán nem is kérdés. Erősítésre az élet számtalan területén szükségünk van. Nyilván ezt ti is sokfelől halljátok. Akár pl. a tornatanártól vagy az edzőtöktől: jó lesz, alakul, már egész ügyesen megy, de még erősíts, gyúrj rá a feladatra! Vagy esetleg az osztályfőnöktől, aki aggódik az alakuló bizonyítvány miatt, és arra kér: bele kéne még húzni egy kicsit, erősíteni, javítani kellene!

Hát ez az ige is valami hasonlót kér tőletek, de a lelki dolgokra vonatkozólag! „Erősödjetek meg az Úrban!” Gyúrjatok rá a belső dolgokra, a lelki erősödésre!

Ez a mai ünnep azt bizonyítja, hogy ti elindultatok egy jó úton. Kaptatok egy jó alapot bibliai történeteken keresztül, hittanórákon és azokon kívüli beszélgetésekben, hittantáborokban és sorolhatnám. Kaptatok valami többletet, valami plusz tudást a többiekhez képest. Hát ez az ige annyit kér most tőletek: Ne álljatok meg ezen a szinten, hanem erre az alapra kell mostantól ráépíteni! Az irány jó, de még erősítsetek, gyúrjatok rá!

Aztán nézzük csak tovább az igét: Mi is a célja a lelki erősödésnek? Miért is olyan fontos ez a lelki gyúrás? Nos hát az elérendő cél itt is (mint minden edzés esetén) az állóképesség!

Háromszor is ezt a szót említi az apostol: „…hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben… Vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.”

Állóképesség nélkül nem lehet küzdeni, és nem lehet nyerni. Sem egy meccsen, sem az életben. Márpedig az egész életünk egyfajta harcművészet: olyan, mint egy túlélőtábor, ahol folyamatosan zajlik a küzdelem! Különböző életkorokban különféle célokért. A ti életetekben még talán pontokért, képzettségért, továbbtanulásért; a szüleitek, családotok esetében már megélhetésért, fennmaradásért. Az közös bennük, hogy ebben a bizonyos túlélőtáborban muszáj nyerni, mert csak így haladhatunk előre az életben.

Hát ehhez kell az állóképesség. De az sem mindegy, hogy miféle! A jó minőségű állóképesség ugyanis két lábon áll! Amint ezt hittanórákon is sokszor elmondtam, mi emberek nemcsak hús, vér és csontok vagyunk! Ezért nem elég a fizikai állóképesség, hanem ugyanannyira fontos az is, ami itt belül van meg, és ad tartást! E nélkül csak egy lábon imbolyoghatunk a küzdőtéren. Ahhoz, hogy minél jobban küzdhessetek, és minél több győzelmet érhessetek el, mindkét lábra szükség van! A sikeres küzdelemhez ezért kell a lelki állóképesség! Kell hozzá a hit, a bizalom, az a belső kapocs, ami Istennel köt össze minket!

Talán most azt mondjátok magatokban: Ez nagyon szép és jó, hogy erősödjek, de honnan? Ezt hallom a tanáraimtól, a szüleimtől, és most itt a konfirmáción is, hogy erősítsek, húzzak bele, de honnan vegyem az erőt? Mindenfelől erőbedobást várnak tőlem, de én honnan kapok?!

Igen, ez jogos. Ez a legfontosabb kérdés, amit utoljára hagytam. Az igéből ezért az eddigiek mellé különösen is azt szeretném a szívetekre helyezni: Nemcsak feladatot kaptok az Istentől, hanem támogatást is! Ez az ige megmutatja, hogy igenis van forrás, ahonnan meríteni lehet!

Gondolj például a telefonodra, amit mindennap használsz: az nyilván nem megy, hogy csak nyúzod, használod, telefonálsz, fényképezel, de sosem töltöd! Készüléke válogatja, de pár naponként rá kell csatlakoztatnod a töltőre, és hagynod kell, hogy felszívja magát energiával! – Hát most hadd fordítsam így a kérdést: Te hová tudsz rácsatlakozni? Hol van az a töltő, amiből te nyersz energiát, belső tartást?!

Választ találunk ebben az igében, ha a hangsúlyt a második felére tesszük: „Erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok.”

Vagyis nemcsak feladat van, hanem egy hatalmas erőforrás is! Nemcsak túlélőtábor van, ahol folyamatosan küzdeni kell, hanem fegyverek is vannak hozzá! A küzdelmeitekhez maga az Isten kínálja fel nektek az ő hatalmas erejét, és eszközt is kaptok tőle, hogy minél sikeresebbek legyetek, és győzni tudjatok!

Isten úgy vesz körül minket Szentlelke által mint egy óriási energiamező. Akár látod, akár nem, benne vagy. Talán ahhoz lehet ezt hasonlítani, hogy ezen a földön sehová nem tudsz elfutni a gravitáció, a tömegvonzás elől. Benne vagy, és hat rád. Isten is így vesz körül kiapaszthatatlan erejével minden élethelyzetedben. Benne vagy, mert az egész létező világ Benne van. Ha ez az Isten felajánlja neked az ő hatalmas erejét, akkor egyetlen kérdés marad, amire csak te tudsz válaszolni. Egyetlen döntés, ami a személyes döntésed: Rácsatlakozol-e és kihasználod-e ezt az erőt?!

A mai ünnepen lehetőség nyílik erre a csatlakozásra, és én azt kívánom nektek, jelen levő szeretteitekkel együtt, hogy ne csak most hanem ezután is mindig élni tudjatok vele!

Hírlevél: Igehirdetések

Ha feliratkozik, hetente 1 e-mailt küldünk a hét Igéjével és a legutóbbi igehirdetésekre való hivatkozással.

Feliratkozás Igehirdetések hírcsatornája csatornájára

A hét igéje:

„Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk."

(1 János 5,4)

Aktuális

Vasárnapi hirdetések a
legutóbbi "Mécses"-en:

Alkalmaink:
• Imaóra hétfőn 17 órakor a Gyülekezeti Házban
• Bibliaóra: kivételesen elmarad!
• Gyülekezeti Énekóra szombaton 18 órakor a Gyülekezeti Házban

• Istentisztelet Kenesén vasárnap fél 11-kor a Templomban
• Istentisztelet Akarattyán vasárnap 9-kor az Imaházban (Köztársaság u.)

• A Dunántúli Kerületi Nőszövetség október 19-n, szombaton 10.00 órakor hálaadó ünnepi istentisztelet keretében ad hálát 25 éves szolgálatáért a pápai református Ó-Templomban. Szeretettel várják nemcsak az asszonyokat, hanem a gyülekezet minden érdeklődő tagját!
• Az elmúlt héten utolsó földi útjára kísértük Gyenge Béláné (Frák Katalin) testvérünket, aki életének 89. esztendejében ment el e világból október 2-án. Temetése október 9-én 13 órakor volt a katolikus temetőben. Gyászoló szeretteinek Istenünk vigasztaló kegyelmét kérjük!
Folytatódik az adománygyűjtés templomainkra. Az akarattyai Templom Hangjaira (harangjára és orgonájára) és a kenesei Templom Toronyórájára kérjük a testvérek támogatását. Az adományok eljuttathatók banki utalással, sárga csekken, a Takarékbankban (Fő u. 21), a járulékgyűjtőknél vagy a Lelkészi Hivatalban történő befizetéssel. Eddig a Templom Hangjaira kb. 2 millió, a Toronyórára pedig kb. 1,5 millió forint gyűlt össze. Isten iránti hálával köszönjük az eddigi adományokat, és hálásan fogadunk minden további támogatást! Ha csatlakozni szeretne a támogatók köréhez, az adomány eljuttatásáról itt olvashat bővebben.

Tartalom megosztás

Feliratkozás Tartalom megosztás csatornájára