20 évesek vagyunk - Balatonkenesei Református Nőszövetség

Címkék: 
Dátum: 
2012. április 2. 10:00

A Balatonkenesei Református Nőszövetség újjáalakulásának évfordulója

Nagy szeretettel és várakozással készültünk a 20 éves évfordulóra. Meghívtuk a gyülekezet tagjait és olyan személyeket, akik valamilyen okból kötődnek közösségünkhöz. A megemlékezés napján sorra érkeztek a vendégek, a Nőszövetség jelenlegi és régebbi tagjai, illetve segítőink, támogatóink. A Gyülekezeti ház nagytermében, barátságos hangulatban, szeretetvendégséggel készülve fogadtuk őket.

Németh Péter lelkészünk köszöntötte az egybegyűlteket. Egy a Húsvét közelsége miatt is aktuális igerésszel a közösség tagjainak lelkesedését értékelve további munkára, szolgálatra buzdított.

A Nőszövetség elnöke, Németh Gyuláné Joli néni beszámolójából megtudtuk,hogy miként alakult meg az Országos Református Nőszövetség, és mi volt a céljuk, felelősségük: egy romokban heverő ország talpra állítása. Ravasz László püspök felismerte a 2. világháború szörnyű következményeit, és ebben a helyzetben a női segítség nagy értékét. Zsindelyné Tüdős Klárát kérte fel a szervezet elnöki tisztére, és meghívta Erdélyből Pilder Máriát, hogy együtt szervezzék meg a Nőszövetséget. Alaptételük: Az Isten Igéje átformálhat, értelmet adhat az életnek és a szolgálatnak, bátorít, erősít és vigaszt nyújt.

Nagy veszteség volt, amikor 1950 körül feloszlatták. Nehéz évek következtek. Az 1960-as évektől lassan enyhültek a tiltások, a kis gyülekezetek egymás között elkezdtek csendesnapokat, találkozókat szervezni, ébredés indult. Aztán elérkezett az idő, amikor újjáalakult az Országos Református Nőszövetség. Alakuló ülése 1991. november 16-án volt, amelyen gyülekezetünkből is hatan részt vettek. Itt úgy felbuzdultak, hogy 1992. április 10-re összehívták az asszonyokat, és 44 évi kényszerszünet után újraindulhatott a munka. Azóta, immár 20 éve, minden hónap második péntekjén tartják összejövetelüket.

Örömmel hallgattuk az elmúlt évekre való visszaemlékezést, azután Sipos Károlyné, gondnokunk tolmácsolásában a csodálatos, gondolatébresztő verseket, majd pedig megnéztük a lelkészünk által összeállított zenés, vetített képsorozatot, mely az elmúlt év gyülekezeti alkalmait elevenítette fel.

Vér Lászlóné Irénke néni, Nőszövetségünk elnök-helyettese, köszöntőjében elmondta: Sokszor úgy érezte, abba kellene hagyni, nem kellene tovább erőlködni, ekkor „Jolika olyan volt, mint, aki meg sem hallja, amit neki mondanak”, máris egy újabb konferenciára hívta a jelenlévőket, újabb feladatokat vállalt és kereste az elvégzésre megfelelő személyeket, ment és szolgált, szervezkedett.

Megköszönve a Nőszövetség szolgálatát a közösség tagjai és a vendégek sorra köszöntötték Joli nénit a jeles nap alkalmával. Apró figyelmességekkel, virággal, tűzijátékos tortával, emlékkártyákkal, szívhez szóló szavakkal köszönték meg eddigi munkáját és kívántak további aktív, szolgálattal teli életet a közösség „robbanó motorjának”.

Joli néni is készült ajándékkal: Jákfalvi József tanár úr bronz medál másolatokat készített a Zsindelyné által tervezett eredeti medál alapján. Ezeket osztotta ki a vezetőség tagjainak.

Saját élményből magam is csatlakoztam a köszönetnyilvánítókhoz, hiszen nem lehet szó nélkül elmenni a Joli néni által a gyermekek közt végzett munka mellett sem. Gyermekeivel közel egyidős vagyok, így velük együtt nevelkedtem ebben a szeretetteljes közösségben. Az együtt eltöltött események bennem is szép emlékeket idéztek. A sok szép ének, a bibliai történetek, amiket tanított nekünk, a kirándulások, a nyári táborok Zánkán, a konferenciák, amikre elhívott bennünket, a karácsonyi szereplésekre készülődés, mint a gyermekek első szolgálata, egy életre meghatározta az útját mindenkinek, aki részese lehetett.

Sörédi Györgyné Magdi, településünk volt Balatonkenesei Református Nőszövetség 20 évespolgármestere, szintén megköszönte Joli néni és a Nőszövetség munkáját. Szívesen emlékezett vissza az Ökumenikus imaestekre és a gyermekekkel való foglakozásokra. Elmondta, mennyire hiányzik a mai generáció életéből az erkölcsi nevelés. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben tovább tud munkálkodni a jelenleg maroknyi közösség és ismét bővülni fog azok száma, akik elhivatottságot éreznek a mások iránti segítés, önzetlen támogatás iránt.

Csatlakozva ehhez a gondolathoz, hiszem, hogy mindig lesznek, akik folytatják a megkezdett munkát. A jó Isten mindig talál olyan személyeket, akik figyelnek rá, és lelkesen segítik, adományaikkal támogatják a rászorulókat.

Adjunk hálát az Istennek, hogy együtt lehettünk, hogy van mire emlékeznünk, és van miért tovább munkálkodnunk. Köszönjük az erőt, melyet Ő ad a munkák elvégzéséhez. „Egymás terhét hordozzátok.” (Gal 6,2)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a minden hónap második péntekjén tartandó összejöveteleinkre, megbeszéléseinkre.

Szabóné Öcsi Mónika

presbiter, a Nőszövetség tagja

A hét igéje:

„Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel fejeteket, mert közeledik megváltásotok."

(Lukács evangéliuma 21,28)

Igehirdetések

2018.12.09.
Ézs 35,3.4.6b.8a.9b.10b
2018.11.25.
Ézs 65,18-19a
2018.11.18.
Zsid 6,13-15.18-19
2018.11.11.
1 Pt 2,13a; Ef levél 5,21

Aktuális

Vasárnapi hirdetések a
legutóbbi "Mécses"-en:

Alkalmaink:
• Imaóra hétfőn 18 órakor a Gyülekezeti Házban
• Bibliaóra ezen a héten nem lesz

• Istentisztelet Akarattyán vasárnap 9-kor az Imaházban (Köztársaság u.)
• Istentisztelet Kenesén vasárnap de. fél 11-kor a Templomban

• December 14-én pénteken 16 órakor tartja Nőszövetségünk a soron következő alkalmát. Szeretettel várjuk a nőtestvéreket!
Adventi játszóház lesz december 15-én, szombaton 15:30 órától a Gyülekezeti Házban. Karácsonyi díszek készítése, adventi történet, közös éneklés és szeretetvendégség. Várjuk szeretettel a gyerekeket, szüleikkel és nagyszüleikkel együtt!
• Gyülekezetünk idén is részt vesz a közös gyertyagyújtások alkalmain. Kenesén jövő szombaton, 15-én este 18 órakor, Akarattyán pedig jövő vasárnap, 16-án 16 órakor szolgálunk. Mindenkit várunk szeretettel!
• 2019. évi Bibliaolvasó Kalauz, igés naptárak, kártyanaptárak, könyvek, karácsonyi kifestők, ajándéknak is alkalmas gyermekfoglalkoztatók, képeslapok egész héten kaphatók voltak, és még ma is megvásárolhatók a Gyülekezeti Házban. A Képes Kálvin Kalendárium, amelyben a mi gyülekezetünk is szerepel, már elfogyott, de utórendelést elfogadunk, kérjük a Testvéreket, szóljon, aki szeretne még venni.
• Elhunyt Hódos Jánosné testvérünk. Temetése december 14-én pénteken 15 órakor lesz. Isten vigasztalása legyen gyászoló szeretteivel!

Tartalom megosztás

Feliratkozás Tartalom megosztás csatornájára