Nyári zenés estek – visszatekintés

Dátum: 
2014. november 5. 19:00
Nyári Zenés Estek Balatonkenese református templom - Corridor

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (…) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken."
(Kodály Zoltán)

A Balaton környékén a nyarak mindig emlékezetesek, s mi, akik itt is élünk, különösen kiváltságosnak érezhetjük magunkat. Az elmúlt nyár zenei szempontból is különlegesre sikeredett, hiszen a református templomban újra zenés áhítat keretébe foglalt koncertekkel vártuk a zenekedvelő, elcsendesedni vágyó embereket. Idén nyolc szombat esti koncerten vehettünk részt, s ahogy haladtunk előre időben, úgy nőtt az érdeklődő látogatók száma is. Úgy gondolom, nemcsak zenével fűszerezett esti áhítatok voltak eme alkalmak, hanem fontos találkozások is. Ugyanis szép csendben megfordultak nálunk Kossuth-díjasok, Artisjus-díjasok és Érdemes Művészek is. Közvetlenségük mindannyiunk számára példaértékű volt.

Valamennyi alkalom elején Némethné Sz. Tóth Ildikó, illetve Németh Péter református lelkészek köszöntötték a megjelenteket, ezt követően közös gyülekezeti énekben, zsoltárban és imádságban adtunk hálát Istenünknek az elkészített szép estéért.

Június 14-én Gerencsér Zoltán és Németh Sándor hegedű-orgona kamaraestjét hallhattuk. Zoli karakteres, kifinomult precizitással hegedült, Sanyi pedig méltó társa volt mindebben: kimunkált agogikákkal, biztonságos artikulációval orgonált.

Július 12-én a frissen alakult veszprémi Opus Énekegyüttest láttuk vendégül. Egyházi és világi kórusművek egyaránt felcsendültek. Lukács Elek fiatal karnagy elszántan és a darabok lényegét átérezve vezényelt: a kórus a legapróbb mozdulatait is figyelemmel követte. Az együttműködés nüanszaiban a kórus fiatalsága érezhető volt ugyan, de összességében rendkívül felemelő pillanatokat ajándékoztak a hallgatóságnak.

Július 18-án a Corridor Quartet fagottosai remekeltek: Lakatos György világhírű fagottművész vezetésével a fagottot, nemcsak mint szimfonikus zenekari hangszert, hanem mint a kamarazenében használatos instrumentumot is bemutatták nagyszerű átiratokat játszva, parádés előadásban. Az együttes állandó tagja Tóth Sára Rebeka, akit sokan ismerünk, hiszen a kenesei általános iskolában kezdte zenei tanulmányait.

Július 27-én, vasárnap este a Magyar Zongorás Négyes érkezett hozzánk: két házaspár, két zongora, nyolc kéz: Várnagy Andrea, Farkas Zsolt, Hegedűs Katalin, Hegedűs Endre. Külön öröm volt számomra, hogy Farkas Zsolt zongoraművész tanárom is volt a főiskolán. Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművésszel pedig örökre emlékezetes marad a koncert utáni beszélgetésem: zongoráról, átiratokról, hitbeli állhatatosságról, pályatársairól. Köszönet a bátorításért.

Augusztus 9-én a Kecskés Együttessel töltöttünk egy remek hétvégét: L. Kecskés András Érdemes Művész vezetésével bepillantást nyerhettünk a régi magyar hangszerek, előadásmódok és zenék világába. Külön öröm itt is ért: az együttes egyik tagjával, Séra Annával másnap együtt szolgáltunk az istentiszteleten.

Augusztus 16-án ismerős név, kenesei tehetség játékát hallhattuk: Füredi Veronika hegedűestje várt ránk. Vera határozott muzsikusként és emberileg egyaránt, ebben maximálisan hozzáillő partnere volt Horváth Andrea zongorista. Karakteres, eszpresszív együttjátékuk remekül működött.

Augusztus 23-án ismét a sorozatot indító duó érkezett hozzánk immár trióvá bővülve: Laki Gabriella énekelt, Gerencsér Zoltán hegedült, Németh Sándor orgonált. Újra megcsodálhattuk, hogy a karzatról szóló élő muzsika milyen gyönyörűen betölti a templomot.

A befejező ráadás-alkalom augusztus 30-ára, a nyár utolsó szombatjára esett. Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész a barokk orgonairodalom remekeiből válogatott, legtöbbet a legnagyobb mestertől, Johann Sebastian Bachtól. Közvetlensége, példás felkészültsége és játékának jellemző ritmikai precizitása ennek megfelelő muzikalitással párosult.

Köszönetünket fejezzük ki Balatonkenese Város Önkormányzatának a rendezvénysorozat támogatásáért. Továbbá köszönetet mondunk Gyenge Katalinnak, hogy fellépőink minden alkalommal nemcsak kottáikkal, hanem csodás hókiflikkel és illatozó pogácsákkal is körülvehették magukat. A koncerteket évek óta hűségesen látogató és azokról tudósító médiatámogatónknak, az Öböl Tv-nek is hálásak vagyunk az alkalmakat bemutató képsorokért.

Örömmel nyugtáztuk, hogy a júliusi időszakban átlag 40-80 fő körül mozgott az érdeklődők száma. Bízom benne, hogy akik itt voltak, gazdagodtak a művek által zeneileg és hitben egyaránt. Továbbá bízom abban is, hogy ha igényes zenét hozzáértő kezek és fejek szólaltatnak meg, annak mindig meglesz a közönsége. Ez utóbbi állításomra bizonyítékot kaptam a hangversenyek valamennyi alkalmán.

Végezetül pedig szeretettel hívunk Mindenkit a jövő nyári zenés áhítatokra is, melyekről hiszem, hogy nemcsak zenei, hanem közösségi élményekké, fontos találkozásokká is válhatnak Istennel, nyaraló vendégekkel, itt lakókkal, művészekkel.

„Dicsérjétek Istent szentélyében, dicsérjétek a hatalmas égboltozaton! Dicsérjétek hatalmas tetteiért, dicsérjétek nagyságához méltóan! Dicsérjétek kürtzengéssel, dicsérjétek lanttal és hárfával!” (Zsoltárok könyve 150,1-3)

Soli Deo Gloria!
Sipos Csaba
zenetanár, kántor

A hét igéje:

Jézus mondja: „Ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.”

(János 12,32)

Igehirdetések

2020.05.24.
Zsolt 50,15.23; 1Móz 24,27
2020.05.17.
Mt 6,7-8; Kol 4,2-3

Aktuális

Vasárnapi hirdetések a
legutóbbi "Mécses"-en:

Alkalmaink:
• Mostantól újra megtartjuk az istentiszteleteket vasárnaponként a hatályos egészségügyi szabályok betartásával. Kérjük, hogy a templomi ülőhelyeket másfél-két méteres távolságban foglaljuk el (kivétel a közös háztartásban élők), hozzunk és viseljünk maszkot, és kerüljük a kézfogást, érintkezést!
Pünkösd mindkét napján tartunk ünnepi istentiszteletet fél 11-kor, azonban úrvacsoraosztás csak pünkösd vasárnap lesz, az előírt higiéniai szabályok betartásával. Szeretettel hívjuk a Testvéreket!
Evangélikus úrvacsorás istentisztelet lesz pünkösd vasárnap 14 órakor Lampért Gábor, siófoki evangélikus lelkész szolgálatával.
• Hétközi alkalmakat még nem tartunk, és egyelőre az akarattyai Imaházban sem lesz istentisztelet. Kérjük szépen az akarattyai testvéreket a kenesei templomhoz való eljutás megszervezésére.
• A templomban vasárnaponként elhangzó igehirdetések továbbra is elolvashatók, meghallgathatók és megtekinthetők lesznek gyülekezetünk Facebook-oldalán, valamint a refkenese.hu honlapunkon.
• A „Mécses” című heti kiadványunkat igyekszünk gyülekezeti tagjainkhoz ezután is eljuttatni. Hálásan köszönjük mindazok szolgálatát, akik ebben a misszióban segítségünkre vannak!
• A mai napon Istennek adunk hálát Vér László és Kiss Irén testvéreink házasságkötésének 50. évfordulóján. A Mindenható Isten áldja és őrizze meg őket továbbra is békességben, jó egészségben és szeretetben!

• Isten iránti hálával köszönjük mindenkinek, aki a nehéz helyzetben is adományával, egyházfenntartói járulékával támogatja Egyházunk fenntartását! Buzdítunk mindenkit, aki teheti, kapcsolódjon be a közös teherviselésbe! Ha csatlakozni szeretne a támogatók köréhez, az adomány eljuttatásáról itt olvashat bővebben.

 

Tartalom megosztás

Feliratkozás Tartalom megosztás csatornájára